2015. december 23., szerda

"Szerintetek ez jó, he??" Avagy kérdezzés azonnal, gondolkodni, olvasni minek.

Annak örömére hogy újra "kezdő" ecigis lettem, megosztom veletek azt a taktikát amit én régen követtem, amikor az ecigivel ismerkedtem.

Most kezdtél elcigizni? Haver azt mondta ez a tuti cucc, mégis furcsállod, mert ezer féle dolgot látsz különböző web shopokon? Nem tudod hányas nikotinnal indulj? Gőzöd sincs mi az a kanthal? Még készüléket se vettél, de érdekel hogy mi hogy merről merre? Na hát akkor ez a bejegyzés neked íródott.
Nem, nem fogok "tuti" tippeket adni, inkább egy szemléletet igyekezek átvinni oda a szemed fölé pár centivel, jó mélyre.

Kezdjük onnan, mit csinál egy átlag ember ha kíváncsi valamire, vagy nem ért valamit. Hát persze hogy google, hiszen 21. század, meg ilyenek, a facebookot felejtsük el, ott a kőműves is írhat az orvos tudományi csoportba szív műtétes poszthoz tippeket, mindenféle moderáció nélkül, csak nem biztos hogy cementtel és bontott téglával kéne visszafalazni a mellkasodat.
Szóval be is írod googleba hogy "elektromos cigaretta" és ütsz egy entert. Ki is dob neked ezer meg egy web áruházat.
Sebaj, mert sokszor a boltok is kiraknak nagyon sok hasznos infót, vagy a készülékek alá, vagy külön részein az oldaluknak, át lehet őket böngészni.

 


Léteznek fórumok, ahol sok ember, sok véleménnyel van jelen, ez nekünk azért jó mert így rögtön több szemszögből láthatjuk be a problémát, nagyobb erő ráfordítás nélkül. Ezeknek a fórumoknak általában van olyan része ahol az odatévedt vándoroknak igyekeznek segíteni az emberek, így sokszor a benned felmerülő kérdésekre már megvan a válasz, mert nagyjából ugyanazon a folyamaton esünk át átállásnál, és volt ki ezen, volt ki azon akadt meg, így teljesen biztos hogy a probléma már volt tárgyalva, csak meg kell keresni. És útközben rengeteg mást is olvasol, ami elsőre lehet hogy értelmetlennek tűnik, azonban később valószínűleg hasznos lesz. Na meg ezeken az oldalakon már létezik a moderálás, ami azért jó mert az egyetemes ökörségek viszonylag gyorsan kigyomlálódnak.
Így tehát a kereső kifejezésünk immáron az "elektromos cigaretta fórum".



És lám, rögtön az első találat egy fórum. Megsúgom így előre, ő a fekete fórum, a veterán vaperek 90%-a innen merítette régebben a tudását, itt beszélték meg a különböző készségekkel kapcsolatos észrevételeiket, itt tanultak meg különböző eszközökről mindenféle hasznos infót, itt beszélték meg első tekeréseiket, ez volt mindennek az alfája és omegája. A mai napig is élő platform, azonban az utóbbi időben eléggé elnéptelenedett a facebook nevezetű förtelem miatt.


Ezt az oldalt már azonnal lehet bújni, azonnal lehet benne keresgélni, nagyon nagyon sok minden hasznosat és jót lehet itt tanulni, és ha esetleg kérdés merülne fel azt is fel lehet tenni, mondtam, a mai napig él a hely.

Következő kereső kifejezés a wiki legyen, a wikipédiára utalva. Igaz a wikipédián nagyon sok mindenben nem pontos információkat, vagy tartalmilag helytelen dolgokat közölnek le, de egy olvasmánynak ez is elmegy. Azonban ha szemfülesek vagyunk, második találatként észrevehetjük hogy egy másik szak oldalt találtunk, méghozzá az Ecigiteszteket.


Ha megkattintjuk a linket azonnal szembe találkozunk pár lelkes vaper csokorba szedett írásaival, amiben tudásukat igyekeznek átadni azoknak akik most ismerkednek az ecigivel, vagy már ismerik ugyan, de hátha lehet az embereknek újat mutatni, mondani.
Az oldalra érdemes regisztrálni is, ugyanis rendszeresen érkeznek hírlevelek különböző friss hírekkel, új készülék tesztekkel (az utóbbi időben valamiért ritkábban).
Ha nézelődünk az oldalon észrevehetjük a Podcast fület, ahol jelen pillanatban kb 180 órányi hang anyagot lehet találni az ecigiről. Napi egyet buszon, melóban, itt-ott végighallgatva utolérhető a vége, de garantálom hogy addigra:
1. Kevés az a 2 óra.
2. Várod a csütörtököt hogy "legyenmáááá' pódkeszt"
3. Csatlakozol egy (itt meg nem nevezett) facebook csoporthoz. (kezd el hallgatni és megtalálod)
4. Ha meghallod a történet szót, rákontrázol még 3 történet történet történetet.

Vannak az oldalon még cikkek is, amikben szintén nagyon frankón összeszedett infó vannak, kis törivel, és villamosság tannal fűszereze.

Haladjunk tovább, a következő olyan platformra ahol általában hiteles tudást lehet kapni.
Ez nem más mint a YouTube.


Igen, itt is beírjuk a kifejezést a keresőbe, "elektromos cigaretta", és vágunk az enterre. Elkezdjük nézegetni a találatokat.
Onnan tudhatjuk hogy valaki értelmes dolgokról beszél hogy nem köpköd méteres gőz pamacsokat, nem ordibál a kamerába, és a csatornája legalább 90%-ban erről szól, vagy legalább rendszeresen van fent erről a témáról videója, lehetőleg olyan amiben nem éppen próbálgatja, és azt se tudja mi van.
Így tehát az első értelmes találat Darth Vaper csatornája, ami megint egy olyan platform ami a gőzléreknek szinte egy teljes generációját felnevelte.



Rengeteg videója van fent, érdemes szemezgetni közöttük, kicsi az esély rá hogy ne találná meg az ember azt amit keres.
Természetesen még rengeteg hasznos anyag van fent mind külföldi, mind magyar vaperek által, amik között ha nem találod meg azt amit keresel, akkor valószínűleg olyan dolgot keresel ami nem létezik.
Általában a gyártók honlapjára is érdemes felnézni, mert ott is sok minden le szokott lenni írva a különböző eszközökről.

Persze, vannak facebookos csoportok is, de azokkal általában az a baj hogy mindenki nagyon tudja mi a jó, és teljesen meg van győződve arról hogy a másiknak is az, főleg azokban az esetekben ha éppen totális baromságot magyaráz.
Nem próbálják meg rávezetni arra a társukat hogy keresd meg, nézz utána, érdeklődj, de ne fogadd el azonnal amit mondanak, hanem rágd meg, gondold át egyszerű paraszti logikával, nem próbálják szubjektíven véleményezni a dolgokat, általában a személyes tapasztalataik alapján döntenek különböző készülékekről.
Ez nem is baj, ha megtanulod azt, hogy nem szabad egy ember kijelentése alapján visszaismételni azt. Akár csak egy felmérés, ahol több ezer adat alapján mondják azt hogy na ez így van. 

A lényeg az hogy nem kell ész nélkül kérdezősködni, nem kell bepánikolni, tessék szépen használni az internetet, de nem úgy mint a bolondok hogy uzsgyi bele, hanem válogassuk meg a tartalmakat.
Nem tilos kérdezni, persze hogy nem, azonban amikor egy kérdésre már ezerszer válaszoltak, lehet hogy unalmas újra és újra ugyanazokat a válaszokat írogatni senkinek se szimpatikus.
Tehát sorrend:
  1. Keresés, utánanézés.
  2. A találatokat válogatni, ami láthatóan megbízható megnézni, de nem azonnal úgy is tenni.
  3. Folytatni a keresést, és lehetőség szerint mindent elolvasni ami a témában fellelhető.
  4. Átgondolni az egészet.
  5. Ha kérdés van rákeresni, ha nincs válasz rákérdezni.
Igen, lehet hogy ez így egy fokkal macerásabb, azonban ahogy haladsz előre a gőzben, úgy tudsz egyre többet, és azt is valószínűnek tartom hogy előbb kapsz értelmes választ egy olyan kérdésre ami például egy videóban látottal kapcsolatban kérdezel, mert hirtelen ott homályosan lett elmondva, vagy szerinted nem úgy van, mint arra hogy "hány ómon szíjjam a kukoricás karácsonyi hófehérke likvidemet?". Emellett azt az érzeted fogod kelteni az emberekben hogy te igenis értelmesen állsz a dolgokhoz, veled érdemes beszélni, nem csak egy újabb pötty vagy az óceánban, akit inkább kerülünk, vagy Va(m)per posztot csinálunk belőle.

Ja és még valami. Igyekezz helyesen írni, Láthatod, nekem se megy tökéletesen, de törekszem arra hogy valamennyire elfogadható legyen az amit leírok. Nem kell nyelvtan tanárnak lenni, de azért igyekezni lehet.

Itt most csak pár oldalt mutattam, ahol meglelheted a megváltást, azonban ha követed amit mondtam, viszonylag gyorsan eljutsz oda hogy már te fogsz segítséget nyújtami annak aki kéri.

Boldog karácsonyt, békés ünnepeket, sikerekben gazdag új évet, liquidet a tankba, szuflát az akksiba!


2 megjegyzés:

  1. Hát igen. Google a barátod, Wiki a barátnőd.. :)

    VálaszTörlés
  2. Nowadays squonk mod is becoming one of the most popular vaping methods. Although other vandy vape triple v2 rta items is also need in vaping, but you still need to buy other products just like luxe kit for your vaping.

    VálaszTörlés